вівторок, 15 травня 2012 р.

" Рідна матінко моя"

.Нехай світанок травневим святом
Над цілим світом зоряно цвіте.
Хай сяє сонцем в серці слово "мати"
Таке незгасне, вічне і святе.
       
Мама, мамочка, матуся...
 Скільки ніжності, тепла і любові у цьому слові, що називає людину, яка для всіх найближча, найдорожча, найрідніша.
Слово "мама" росте разом з нами тихо, як тихо ростуть дерева, сходить сонце, розцвітає квітка, як тихо світить веселка і гладить по голівці рідна рука. Зі звуку-сльозинки народжується на світ святе слово "мама", яке вимовляє дитина. Але цю мить не вловити, як і не вловити того дня, коли вперше над колискою нахилилась мати.
 Це мить і це вічність, бо мама живе з нами вічно.
              В Україні День Матері широко почали відзначати з 1929 р. Цього дня в церквах правили молебні за здоров'я матерів і за упокій померлих. З усіх-усюд з'їжджалися до рідної домівки діти. Мати пригощала їх найсмачнішими стравами, очищала свяченою водою. Під матусиною вишнею чи грушею закопували шматок хліба, дрібні гроші й зерно - "Щоб у добрі та спокої довіку бути."
       Усі почесті цього дня - Матері. їй традиційно дарували ложку і сон-траву - символи життєвої снаги та спокою. Найяскравішим виявом любові до рідної неньки були зібрані на світанку росяні пелюстки яблуневого цвіту, якими обсипали матір. А ті, кому не було вже до кого поспішати, ставили на знак пам'яті свічку перед образом Богородиці, несли на могили матерів склянки з водою і зерном і дві гілочки - вишневу та яблуневу і схилялися над ними з лівого боку - від серця.
    В громаді села Соколова було проведено літературно-музичне свято до дня Матері. На свято запросили 9 матерів-героїнь,а також 10 молодих мам.
     Привітання усім мамам линули з вуст сільського голови Кальянової Н. В.,депутата районної ради Юрчишина П. В.,представників
районної влади.
Усім присутнім Юрчишин П. В. вручив невеликі подарунки.
 На святі була оформлена виставка" Чудо маминими руками".Свято пройшло у теплій та дружній обстановці.

   

  



Немає коментарів:

Дописати коментар