четвер, 27 січня 2022 р.

" Голокост - шрам на серці людства"

Людство, на хвилину зупинися.

У минуле спомин простели.

Над святою пам’яттю схилися

Тих, що безневинно полягли…

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам′яті жертв Голокосту. Цей день був заснований у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН тому, що саме в цей день, у 1945 році, радянська армія звільнила в'язнів концтабору Освенцим.

Голокост – це організоване та планомірне знищення єврейського населення нацистами та їхніми союзниками в роки Другої світової війни. Жертвами голокосту стали близько 6 млн. євреїв (в Україні – понад 1,4 млн.). Це складало близько двох третин європейського чи третину світового єврейства. У літописі глобальної єврейської Катастрофи початок Голокосту в Європі пов'язують з Бабиним Яром - місцем масових розстрілів на Україні. Бабин Яр був величезною братською могилою, де загинуло понад сто тисяч осіб - військовополонених, євреїв, циган, підпільників, моряків Пінської військової флотилії, партизанів, націоналістів, заручників... Всіх, хто вважався «ворогом Третього рейху».

До цієї жалобної дати у  бібліотеці представлено виставку-факт «Голокост- шрам на серці людства».

Матеріали, запропоновані на цій виставці, оповідають про криваві роки Другої світової війни, про смертний вирок, винесений єврейському народові, про людей усіх національностей, котрі стали жертвами фашизму тільки тому, що любили свій народ і боролися за його свободу.


Немає коментарів:

Дописати коментар