вівторок, 4 квітня 2023 р.

"Олесь Гончар.Його душа – Собор надій високих"

 3 квітня 1918 року народився всесвітньовідомий український письменник, публіцист, громадський діяч Олесь Терентійович Гончар (справжнє ім'я - Олександр Біліченко), який писав про гуманізм, Людину і «любов до України, як до життя». «Собори душ своїх бережіть, друзі. Собори душ! » - ці слова, устами одного зі своїх персонажів, заповідав нам письменник. Його життя нагадує сюжет роману, в якому було все: і слава, і жорстоке цькування, і любов, і війна ...Письменник вірив у перемогу сили добра, у відродження духовності свого народу, в його непереможне прагнення до свободи. 
Митець по праву належав до кагорти духовних авторитетів української нації, він ще за життя став класиком літератури, всі найкращі, наймиліші барви і тони рідної України бринять у художніх творах Олеся Гончара. Повсякчас звучить у них симфонія драматичної національної історії; відчуття кровної приналежності до свого талановитого і працьовитого народу. 
Твори його відомі далеко за межами України, вони перекладені на 67 мов світу, багато разів перевидавалися і завоювали широке коло шанувальників. В бібліотеці оформлено виставка –портрет «Олесь Гончар (1918-1995). Його душа – Собор надій високих», 55 років роману « Собор» Олеся Гончара.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар